hur lång tid tar seo

hur lång tid tar seo

Många undrar hur lång tid brukar SEO ta. Om du äger en, eller planerar att äga en webbplats så kommer du förr eller senare att stöta på SEO… Detta är ett koncept och metod för att synas bättre på Google och andra sökmotorer. Det är omöjligt att säga exakt hur lång tid tar SEO (sökmotoroptimering). Det beror på många olika faktorer. Man kan boosta SEO med verktygen som SemRush eller Mangools men nu går vi genom grunder.

Några av de är:

  • Konkurrensen för de sökord som man försöker ranka på
  • Hur väl webbplatsen är optimerad
  • Ny eller en gammal webbplats
  • Hur många som länkar till din webbplats och kvalitet på dessa länkar
  • Och många andra faktorer

Ett bra SEO-arbete kan ta allt från 2 till 6 månader. Har du en webbplats med sökorden som har mycket hög konkurrens så kan det ta ännu längre tid. Det är förstås väldigt olika från webbplats till webbplats och det beror dessutom mycket på vad som hänt med webbplatsen tidigare. Är det en helt ny webbplats så tar det lång tid för att få bra auktoritet, en äldre webbplats med historik och bra auktoritet sedan tidigare kan få gå fortare. Men det finns några sätt att snabba på processen.

1. Välj ett sökmotorvänlig plattform

Innan du börjar bygga en webbplats så måste du först välja ett sökmotorvänlig plattform eller som man brukar säga CMS (publiceringsverktyg). Det finns hur många som helst men inte alla är sökmotorvänliga och dessutom brukar många påstå att vara sökmotorvänliga men det kan faktiskt vara tilläggstjänster som man måste köpa och de är inte billiga… Vi kan rekommendera att bygga webbplatsen i WordPress. Detta är ett kostnadsfri sökmotorvänlig plattform med många snygga sidmallar.

2. Sökmeningar

Är det en helt ny webbplats så rekommenderar vi att du väljer sökmeningar istället för enstaka sökord. Det beror på att enstaka sökord brukar ha mycket hög konkurrens och som du förstår så kommer det att ta mycket längre tid för att få en bra position. Du kan alltid börja med sökmeningar och sedan bytta till enstaka sökord när din webbplats får bra auktoritet.

3. Synonymer

Synonymer till sökord kan ibland ha mycket lägre konkurrens och du får en bra position mycket snabbare.

4. Skicka för indexering

Så fort du har optimerat din webbplats så verifiera den i Google Search Console och skicka in den för indexering tillsamman med platskartan (sitemap) så kommer robotar snabbt att indexera webbplatsen istället för att du ska sitta och vänta tills Google hittar din webbplats.

5. Bygg upp bra länkar

Bygg upp bra länkar till din webbplats och öka auktoritet själv eller med hjälp av SemRush eller Mangools. Vi har en artikel som förklarar hur länkbygge fungerar.

Det är viktigt att förstå att sökmotoroptimering framförallt tar tid. Beroende på hur din webbplats växer och hur mycket arbete du lägger in på att optimera och din länkprofil. Sammanfattningsvis så är SEO ett långsiktigt arbete som kräver mycket tid men som är billigt och oftast ger en otroligt bra lönsamhet. Det bör vara ett givet inslag i varje ägares marknadsföringsplan.

Vi erbjuder mycket effektiv sökmotoroptimering så kör du fast någonstans så kan du kontakta oss för hjälp.